четверг, 16 мая 2019 г.

Свято вишиванки - свято національної єдності


День вишиванки – це Всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави. Загалом це свято-флешмоб, коли українці в будній день одягають вишиванку на роботу, університет, школу чи садочок. Свято День вишиванки хоч і не так давно започатковане, але досягло протягом останніх років особливої уваги і розквіту. Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка вишиванка є головним оберегом людини.
З нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки бібліотечні працівники Добропільської централізованої бібліотечної системи провели активну роботу з висвітлення питань історії, з великим задоволенням підготували книжкові виставки-експозиції «Вишиванка – український оберіг» та «Українські вишиванки – наче райдуги світанки», книжково-ілюстративну виставку «Свято української душі. День вишиванки», де представлені українські вишиванки – те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію.


Кольоровими нитками вишиванка вплетена у наші традиції і найважливіше те, що, маючи вікову історію, вона не втратила своєї популярності і до сьогодні. Більше того, нині можна з впевненістю говорити про відродження українських традицій.
Українська вишиванка є абсолютно унікальна – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне – показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.

 Саме  цей день обєднав всіх сільських бібліотекарів району у «Коло єднання», які прийшли на роботу у вишиванках.