четверг, 16 мая 2019 г.

Олександру Павлюченку присвоєно звання «Майстра сучасного декоративно-прикладного мистецтва».


З 17 квітня 2019 року у м.Краматорську тривав щорічний обласний вернісаж ужиткового та образотворчого мистецтва «Діло майстра величає», організатором якого став Донецький обласний навчально-методичний центр культури. На експозиції представлені роботи десяти претендентів на звання традиційного народного, сучасного декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва з Волновахи, Слов’янська, Краматорська, Торецька, а також з Покровського, Волноваського, Слов’янського та Добропільського районів.


Відділом культури і туризму райдержадміністрації на розгляд атестаційної комісії та всім відвідувачам музею було надані  роботи Олександра Павлюченка із смт.Святогорівка.
  
І ось рішенням атестаційної комісії та наказом управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації № 34 від 22.04.2019 Олександру Павлюченку  присвоєно  звання «Майстра сучасного декоративно-прикладного мистецтва».

Народився Олександр  у 1963 році у селищі Святогорівка у родині шахтарів, цю ж професію наслідував і сам. Протягом життя шукав себе у різноманітних творчих напрямках: малюванні в стилі  фентезі,складанні віршів, написання художньої книги, створення залізобетонних фігур. Та найбільш до душі припало працювати з  деревиною.

Протягом останніх декількох років майстер почав доносити плоди своєї праці до своєї громади: вирізав з деревини назву для дитячого майданчика у рідному селищі, вирізав стовп древнього ідола, який прикрашає галявину поряд з будинком культури у с. Святогорівка. Також поряд з ідолом розташована фігура козака із  залізобетона, який сидить на пушці та булавою вказує напрямок на Київ.



Зараз Олександр займається виготовленням виробів із дерева повсякденного призначення: журнальні столики, різні столові набори, трюмо, дзеркальні рами, рамки для картин, ікон. Всі складові вирізьблені вручну. Майстер самотужки розробляє ескізи, орнаменти, тому жодна із вироблених будь-коли речей не повторюється. До всього підходить  індивідуально. Протягом 2016 - 2018 років Олександр    неодноразово приймав участь у районних та обласних заходах  та на виставках декоративно-прикладного мистецтва зі своїми роботами,  демонструючи свій талант та  обмінюючись досвідом з іншими  майстрами.
У своїй майстерні він створив власний світ, в якому і живе. Вважає, що, може це комусь і не подобається, однак кожна робота повинна бути виконана з любов`ю, наповнена душею автора. Аби виріб і людину тішив, і згадку приємну про автора залишив. Як каже сам майстер, щоб і його згадували «незлим, тихим, словом».

Сердечно вітаємо Олександра Михайловича  з цією нагодою. Бажаємо, аби доля завжди всміхалась, міцне здоров’я, натхнення і невичерпна енергія були надійними помічниками у вирішенні робочих питань, а домашній затишок і благополуччя створювали атмосферу душевного спокою і рівноваги. Нехай кожен день приносить Вам радість і задоволення, успіхи і перемогу.
Щастя Вам, творчого натхнення  та всіляких гараздів!