вторник, 25 сентября 2018 г.

Туристично-привабливі місця Добропільщини (Центр ляльки – мотанки)


  

Про українські рушники та вишиванки знають повсюди і в Україні і далеко за її межами, а от про ляльку – мотанку  інколи не знають нічого. Прекрасно що традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися.
Лялька – мотанка  – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг.
Здавен у кожній родині лялька – мотанка  виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері – прародительниці  та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти.
Лялька – мотанка  дарує нам потужний заряд позитивної енергії, повертає в дитинство – найщасливішу пору життя. Дуже добре, що сьогодні ми маємо чіткий духовний орієнтир праведності, чистоти  в ім’я добра.
         Про захоплення лялькою – мотанкою знають не лише в Добропільському районі, а і за його межами. В селі Криворіжжі Добропільського району з 2011 року існує центр ляльки – мотанки, створений місцевою майстринею, бібліотекарем Криворізької сільської бібліотеки  Марією Миколаївною Гайдук.
         На спільному заході в Криворізькій загальноосвітній школі вона познайомилась з технологією виготовлення, і в душі відгукнулась радість – моє. Центр ляльки – мотанки знаходиться на базі Криворізької ЗОШ. Кількість виробів ляльок вже сягнула за 2000. Майстриня завжди привітно зустрічає гостей і з задоволенням проводить майстер-класи по виготовленню ляльки – мотанки.