понедельник, 24 сентября 2018 г.

Туристично-привабливі місця Добропільщини (Маєток Судермана)



Маєток Генріха Яковлевича Судермана. Він розташований в с. Зелене Криворізької сільської ради. В 1908 році хутір Зеленій належав Сім’ї Генріха Судермана, а площа його володінь складала 3.700 десятин. Інформації і документів про те, коли і в кого була куплена ця земля (хутор Зелений) немає. Якщо Ви звернете увагу на дати на маєтку, то на підставі них можна припустити, що в 1887 році була придбана ділянка і почалось будівництво.
Центром села 1953 р. був панський маєток і двір навколо нього, вся панська садиба з усіма її господарськими і житловими будовами: двоповерховий будинок, великий і розкішний зовні з червоної цегли вищого ґатунку, парадним під’їздом зі східного боку (тераса і білі колони), а також з терасою з західного боку, великі вікна, масивні двері.
В’їзд у двір був через парадні ворота – колони з червоної цегли. При в’їзді у ворота, справа, дві великі конюшні з червоної цегли – пан дуже любив коней, розводив породистих рисаків, піклувався їх добрим утриманням; зліва – господарчі будови. Ближче до великого будинку знову будови: справа старий панський будинок, де він жив, їх називали «панські горниці». Це був довгий і широкий будинок у формі букви Г, який теж мав парадний під’їзд і виходив вікнами і дверима на великий будинок і липовий сквер. Зліва від великого будинку – два довгих одноповерхових будинки, де розміщались житлові приміщення для прислуги пана, жив кучер, кухарі, покоївки, а також були панськи пральня,лазня, кухня, різні майстерні. За старим панським будинком теж були два довгі одноповерхові будинки з підвалами: панські кладовищ, зерносховища, овочесховища, пекарня, колодязь, закритий у приміщенні, а також кімнати для панської прислуги.
В новому будинку, як переказували очевидці-сучасники пана Судермана, які в 50-ті роки ХХ ст. ще були живі і здорові, навіть трудилися, - пан-економ не жив. Він був ще недобудований. Другий поверх був зведений тільки з південного боку (тут уже міг жити пан), а з північного – будинок залишався одноповерховим. У будинку було багато кімнат, великий зал, з якого були двері  на велику терасу перед ставком: тут пан планував влаштовувати святкові бали й театралізовані виставки, бо в залі була сцена, мабуть для оркестру, акторів, вихід у вбиральну кімнату.
Весь панський двір був оточений з заходу і пвночі водою – це були великі чисті ставки, сповнені риби, а з південної і східної – скверами, алеями, парками, в яких росли дуби, липи, ялинки, сосни, черемха. В одному з парків, з півдня, був родинний склеп для захоронень членів сім’ї.
На північ від панського маєтку, через ставок, була зроблена дерев’яна кладочка. Тут на протилежному боці ставка стояли знову панські будівлі – одноповерхові довгі будинки, де жили панські робітники, а також утримувалося господарство: вівці, корови, свині. Біля берега стояли панські корівники і кошари.
До революції земля пана-економа Судермана межувала із землями княгині К.Кудашевої (на сході), з землями пана-економа Оманського на півночі (с.Дерезовка). а їхні землі межували з землями пана-економа Роговського (с.Вірівка).
Кожен, хто відвідує ці землі зараз, помітили, що тут панує чудова та заспокійлива атмосфера. Тут по справжньому відпочиваєш і подумки, і душевно.