вторник, 9 июля 2019 г.

У Добропільському районі відзначили свято Івана Купала


Одним із найдревніших і найцікавіших літніх свят наших предків є Івана Купала, яке випадає на 07 липня. У народі об’єднався образ язичницького бога достатку Купали з християнським пророком Іваном. Це день літнього сонцестояння. На Купала у давнину відбувалися масові молодіжні ритуальні ігрища, пов’язані з утворенням нових сімей. Це свято молоді, свято сонця, свято землі, свято води і вогню, свято ворожіння на кращу долю, свято духів давнього роду нашого.

Прагнучи  зберегти народні традиції, працівники закладів культури району з 6-го на 7 липня разом з учасниками та гостями купальського дійства провели відповідні обряди:
в селі Нововодяне відбулася театралізована розважальна програма "На Івана, на Купала". На заході зібралося чимало людей. Їх зустрічали дівчата у традиційних віночках із трав і квітів. Окрасою вечора стали українські пісні у виконанні учасників художньої самодіяльності гуртків "Гарні дівчата", "Співочі серця", кумедні сценки у виконанні учасників дорослого колектива "Українські посмішки". Своїми піснями й запальними танцями радували юні таланти танцювального гуртка "Фантазія", вокального - "Веселі нотки". Завершилося свято дискотекою.




Справжні, традиційні українські гуляння – плетіння вінків, водіння хороводу, стрибки через вогнище, виступи народних колективів і ще безліч інших розваг, були організовані для місцевих жителів працівниками культури в селах Криворіжжя, Завидо-Кудашеве та Надія Криворізької сільської ради.
   Щасливі, усміхнені обличчя дітей та дорослих красномовніше слів говорять про те,  що захід сподобався кожному, адже він спрямований  на патріотичне виховання та відродження національних традицій.






В Добропільському СБК пройшло театралізоване свято «Купальська нічка» в програмі якого були: обрядова програма, святковий концерт, виставка купальських віночків, танцювальна програма, купальське вогнище. На протязі обрядової програми глядачі ознайомились з традиціями наших предків, подивились театралізовані уривки «Русалоньок», «Відьмачок»,  «Танцювального хороводу».     
     Підсумком дійства було підкреслено, що не треба шукати чарівну квітку папороті, щоб знайти багатства, бо є у цьому житті  кращі скарби: вірні друзі, палке кохання… 
       Святковий концерт відкрили сестри Степанови Тетяна та Софія піснею          «Квітка душа». Глядачі не жалкували бурхливих оплесків народним самодіяльним колективам «Візит», «Зорянка», солістам Кристині Чертушкіній, Ірині Куліковій, Алісі Кравченко, Тетяні Кабанець, Галині Калашніковій, учасникам  художньої самодіяльності Ользі Сенік, Тетяні Волошиній, Катерині Кузьміній.                                                                                            
        Біля святкового багаття в хороводі кружляли всі присутні не дивлячи на вік.