четверг, 6 декабря 2018 г.

Добропільщина туристично - краєзнавча


Туризм у сучасному світі є дієвим сектором індустрії  дозвілля  і  розваг,  засобом  використання вільного  часу  та  проведення  змістовного  дозвілля  навчальними методами і способом залучення широких верств населення до пізнання історико-культурної  спадщини.
Краєзнавчо-туристська діяльність охоплює одразу три компоненти: оздоровчий, виховний і пізнавальний, тобто передбачає гармонійний розвиток особистості. Кожна подорож – це нові враження, знаходження нового у знайомому, знайомого у новому, проникнення у світ прекрасного. 
       Краєзнавча  функція є  однією  з  пріоритетних  для  діяльності    бібліотек. Краєзнавство вже давно набуло великої популярності, оскільки дозволяє людям більш глибоко пізнати свою Батьківщину, її історичний спадок, відкривати на своїй землі скарбниці та чудеса світового  рівня.  Бібліотечне  краєзнавство  сприяє:  культурному розвитку краю; охороні і раціональному використанню природних багатств і культурної  спадщини  краю;  всебічному  вивченню  і науковому дослідженні краю; вихованню поваги до історії і культури краю; розвитку творчих здібностей особистості   на   основі   місцевих   традицій   та професійного мистецтва.
Сільська бібліотека не може сьогодні похвалитися великим набором послуг для своїх користувачів. Але багато що вона може зробити. Все залежить від особистості фахівця, його бажання працювати творчо, змінити роботу бібліотеки на краще. Підтверджує це своєю роботою і Гайдук Марія Миколаївна, завідувач Криворізької сільської бібліотеки.

З метою  популяризації рідного  краю  в бібліотеці проводяться  години  інформації, презентації видань, книжкові виставки, години краєзнавства, майстер- класи, тощо) та туристичні (екскурсії, туристичні походи, прогулянки історичними місцями). До співпраці залучаються історики, краєзнавці, працівники відділу культури і туризму райдержадміністрації. В бібліотеці зібрано багатий краєзнавчий матеріал.        
За ініціативи Марії Миколаївни при Криворізькій ЗОШ був створений «Центр ляльки -мотанки». Завжди є охочі поглянути  на досить незвичайне хобі її господині, та й самим навчитись. Марія Миколаївна завжди рада таким «оглядинам», адже ляльки-мотанки, які десятками вишикувалися на стелажах та поличках, для неї, як живі. І робить вона їх для людей, з задоволенням роздаровуючи направо і наліво. А ще в своїй «світлині» вона зберігає документи про історію села, матеріали про видатних краян, старійшин села, ветеранів війни і праці, односельчан. Представлені тут і рідкісні фото, старовинні предмети побуту та роботи народних майстрів.
Звичайно ж, ентузіазму бібліотекаря для здійснення роботи та втілення всіх задумів у життя замало. І тому не обійшлося без помічників – членів клубу «Джерело», що діє при бібліотеці.
       Більшість масових заходів, які відбуваються, присвячені краєзнавству чи містять інформацію про край.






       
Напередодні Всесвітнього дня туризму, 23 вересня 2017 року на Добропільщині, стартувала  перша мандрівка за туристичним маршрутом «Золотими стежками Добропільщини».
Маршрут було прокладено працівниками відділу культури і туризму Добропільської райдержадміністрації. Він складається з чотирьох туристичних об’єктів: Живоносне джерело та джерело цілителя Пантелеймона в селищі Святогорівка (екскурсію провів настоятель церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Анатолій), природоохоронний комплекс «Біля Лелеки», що в селі Добропіллі, центр ляльки-мотанки в Криворіжжі та найцікавіший об’єкт для багатьох туристів – маєток Судермана в селі Зелене.
Протягом 2018 року Марією Миколаївною створено «приводи» для залучення туристів та було проведено низку оглядових та тематичних екскурсій для:
- учнів 9-10 класів с.Іванопілля Костянтинівського району;
- учнів ЗОШ № 7 м.Добропілля;
- працівників Добропільського міського центру зайнятості;
- вчителів трудового навчання шкіл м.Добропіля;
- делегації Глибоцького району  Чернівецької області;
- учнів 1-2 класів ЗОШ № 6 м.Добропілля;
- учнів 9-11 класів та групи краєзнавців ЗОШ № 4 м.Добропілля;
- Молодіжки Добропільського благочиння;
- працівників відділу освіти Добропільської міської ради;
- психологів шкіл Добропільського району;
- працівників сільгоспгосподарств.


  
Таким чином, можна сказати, що  бібліотека визначає свій шлях задля утвердження в соціально-культурному просторі села, району.