понедельник, 8 октября 2018 г.

Українська народна пісня окрилює. В Добропільському районі відбувся фестиваль "Роде наш красний".


Українська пісня найбагатша та найкрасивіша у світі. Вона відзначається великою мистецькою цінністю і поетичним натхненням, влучністю вислову та має в собі щось зворушливе, щось чутливе...
У п'ятницю, 5 жовтня, третій рік поспіль до Міжнародного Дня людей похилого віку у селі Світле, з метою відродження та збереження українських національних  традицій, розширення творчих зв’язків, виявлення носіїв та знавців автентичного фольклору, удосконалення виконавської майстерності аматорських колективів українська пісня єднала всіх бажаючих  духовно, несла заряд енергії, добра та любові на  фестивалі української пісні та фольклору «Роде наш красний».
Розпочалося все і закрутилося у святково  прикрашеному в українському стилі, фойє Світлівського будинку народних традицій, де гостинно та привітно зустріли гостей господарі фестивалю та народні майстри – Наталя Балик, Марія Гайдук, родина Блашнікових, Олена Яворська, Галина Куштейко та Тамара Зоненко. За доброю традицією гостей зустрічали смачними варениками та пирогами, після чого всі учасники прийняли участь у флеш - мобі «Ми всі одна родина». Під час виступу кожен колектив презентував свій колектив, візитну картку свого району та міста.
На завершення флеш - мобу всі присутні разом заспівали пісню «Зеленеє жито, зелене».








Кожного року господарями сцени стають фольклорні, вокальні, хорові колективи, дуети, тріо, квартети та солісти.
Цього року захід об’єднав навколо себе  виконавців з Донецької, Дніпропетровської, Чернівецької, Івано-Франківської областей, міст Мирнограда, Покровська, Новогродівки, Селідово, Добропільського та Новоселківського районів.
На святі були присутні і почесні гості -  голова Коломийської районної ради Роман Дячук, начальник відділу культури Коломийської райдержадміністрації Людмила Федор, начальник відділу культури виконавчого комітету Межівської селищної ради Кропив’янська Людмила Іванівна.



З визначною подією  у культурному житті району учасників і гостей фестивалю привітали голова райдержадміністрації Дмитро Кірносов і голова районної ради Тамара Бєлянкіна.



Свято, яке  полюбилося, на цей раз видалося особливо душевним. Чи то цьому сприяла сама природа і атмосфера, чи дивовижне відчуття єднання, яке виникло між сценою та глядачами... Учасники та гості фестивалю дарували пісні, що торкалися серця, а публіка щиро аплодувала. І була у всьому дійстві якась особлива взаємна вдячність і гордість за те, що українська пісня, така рідна, така прониклива, - була є і буде жива.











Виконати почесну місію у виборі найкращих учасників фестивалю було запрошено: заслужену артистку України Аллу Кобилянську, заслуженого діяча мистецтв України Геннадія Дибовського, заступника начальника управління-начальника відділу з питань туризму, курортів та охорони культурної спадщини Аліну Певну, виконуючого обов’язки  директора  Донецького обласного навчально-методичного центру культури  Артема Ловягіна. Після завершення творчого марафону  членами  журі  були визначені переможці:
- дипломом переможця районного фестивалю української пісні та  фольклору «Роде наш красний» у номінації (фольклорні, народні колективи, ансамблі народної пісні (від 5 осіб) нагороджений  народний аматорський жіночий ансамбль «Яворина» с.Раківчик Коломийського району Івано-Франківської області;
- дипломом переможця районного фестивалю української пісні та  фольклору «Роде наш красний» у номінації (мала форма колективу (дует, тріо, квартет) нагороджено тріо  народної студії  естрадного співу «Візит» Добропільського сільського будинку культури;
- дипломом переможця районного фестивалю української пісні та  фольклору «Роде наш красний» у номінації (окремі виконавці (солісти) нагороджено Писарєву Людмилу м.Новогродівка.
        Крім цього відзнакою членів журі та відзнакою від заслуженої артистки України Алли Кобилянської були відзначені учасники із м.Новогродівка Людмила Писарєва та  квінтет «Іділія».
Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Юлія Літвінова поздоровила та нагородила всіх учасників фестивалю дипломами та пам’ятними призами. Але справжньою винагородою для всіх артистів фестивалю стали бурхливі оплески та теплі слова глядачів.
Розбавили фестивальну програму виступи ансамблю народної пісні «Черемшина», духового оркестру  музичної школи № 1 м. Добропілля.  Свій чудовий виступ подарували глядачам гості фестивалю заслужена артистка України Алла Кобилянська, народний аматорський жіночий ансамбль «Яворина» с.Раківчик Коломийського району Івано-Франківської області та дует «Мелос» смт.Глибока, Глибоцького району  Чернівецької області.
Працівники культури Добропільщини щиро вдячні за допомогу і підтримку в організації фестивалю голові Добропільської  райдержадміністрації Дмитру Кірносову, голові районної ради Тамарі Бєлянкіній, Світлівському сільському голові Валентину Колосову, територіальному  центру соціального обслуговування  Добропільського району у особі Катрич Ольги Миколаївни та всім учасникам свята.
Окрема подяка  за вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва Добропільського району постійним меценатам -  ПрАТ «Глини Донбасу»(Генеральний директор Ігор Ткач), ПАТ  "Вєско", ПрАТ "Огнеупорнеруд" (генеральний директор Цимарман Євген Віталійович.
Все рано чи пізно добігає кінця. Завершився і фестиваль «Роде наш красний». Але це прощаваня не було сумним, бо кожен учасник знає: через рік на них знову чекатиме свято пісні. І артисти – добре знайомі й нові, проте вже по-родинному близькі.