понедельник, 29 октября 2018 г.

Екскурсія Молодіжки Добропільського благочиння до села Криворіжжя


Зустрічі Молодіжки Добропільського благочиння традиційно проходять щонеділі. Формат зустрічей різний. Найчастіше - це розмови про важливе за круглим столом в Троїцькому храмі м.Добропілля. Тут завжди раді новим особам, із задоволенням запрошують до себе або їдуть в гості самі. Іноді плануються і здійснюються поїздки, пам'ятні, завжди цікаві і, безсумнівно, плідні - з'являються добрі знайомі і улюблені місця. Любов до подорожей об'єднує, згуртовує всіх - незалежно від віку, погоди або обставин.


На пропозицію ієрея Димитрія Паламарчука відвідати Миколаївський храм в селі Криворіжжя молодь відгукнулася відразу, але без перебільшення можна сказати, що ця поїздка для всіх стала справжнім відкриттям. Хто б міг подумати, що недалеко від будинку знаходяться такі дивовижні місця!
            До зустрічі готувалися ретельно, з душею. Довгоочікуваних гостей на порозі храму зустріли теплими словами та короваєм. Настоятель храму священик Димитрій Паламарчук показав церкву, розповів її історію.
            Марія Гайдук, бібліотекар сільської бібліотеки, продовжила екскурсію по рідному селу. Відвідувачів здивувало не тільки багате і дуже давнє минуле Криворіжжя (перші згадки про поселення з'явилися ще в 1779 році), а й широта знань екскурсовода. Вразила розповідь про трагедію в Криворіжжі під час Другої Світової війни.
   Марія Миколаївна дуже серйозно займається краєзнавством. Саме вона створила музей народної творчості «Світлиця»,  в якому тільки ляльок-мотанок, зроблених її руками, більше 1000 штук. А ще картини Юрія Карманця, роботи з бісеру та вишивки незвичайної краси Ірини Васьковської.




Далі екскурсія продовжилась до села Зелене на Усадьбу - музей Судермана. Вже тут на подвірї  де знаходиться старовинний будинок, комори, дуб, посаджений в 1887 році і діючі стайні гостей зустрів Іван Миколайович Шибанов. 


 Іван Миколайович з дитинства займається кіньми, з упевненістю можна сказати, що це справа його життя. Він настільки любить і знає своїх вихованців (а їх більше 25), що розповісти про кожного може все - родовід, вік, вага, характер, досягнення. Багато з них дійсно рекордсмени та переможці. Зустріч з кіньми чекали всі, і дорослі, і діти, тому з дому везли гостинці - яблука, моркву, овес, щоб пригостити.
Справжні орловські рисаки, знаменита порода з історією в 240 років стали одним з найяскравіших вражень поїздки.






День пролетів! Швидко, в одну мить. Було цікаво і здорово! Хлібосольні господарі гостей не відпустили голодними - плов, пироги, шашлик, фрукти ... Справжній святковий стіл.
Відїджали вже глибоким вечором. Втомлені і дуже задоволені.