понедельник, 4 декабря 2017 г.

Порядок використання земель історико-культурного призначення



З науково-технічним розвитком людства значно прискорились не тільки темпи освоювання природного багатства, але, й нажаль темпи руйнування археологічної спадщини. Та ситуація, що відбувається з пам’ятками археології в нашому районі не може не лякати тими наслідками які ми можемо вже невдовзі отримати.
         Відділ культури і туризму райдержадміністрації звертається до землекористувачів у власності або в користуванні (на правах оренди) яких, знаходяться земельні ділянки  на території яких розташовані об'єкти культурної спадщини.
         Порядок використання земель історико-культурного призначення визначається Законом України «Про охорону археологічної спадщини». 
         Слід зазначити, юридичні  і  фізичні особи, у користуванні або володінні яких перебувають   археологічні   об'єкти  або  предмети,  зобов'язані:
           - дотримуватися   всіх   вимог  законодавства  щодо  охорони  і
використання  археологічних об'єктів або предметів;
-                виконувати всі необхідні роботи виробничого характеру  згідно з дозволом;
           -  негайно інформувати  про  нововиявлені об'єкти або предмети в
межах території, яку вони використовують для своєї діяльності;
          - сприяти і не  перешкоджати  будь-яким  роботам  з  виявлення,
обліку та вивчення археологічних об'єктів або предметів.
         Згідно статті 298 Кримінального Кодексу України   умисне  незаконне  знищення,  руйнування  або  пошкодження пам'яток - об'єктів культурної спадщини -  караються штрафом  до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.