четверг, 10 ноября 2016 г.

Працівники культури Добропільщини
 відзначали своє професійне свято

     9 листопада в залі засідань райдержадміністрації  відзначили професійне свято працівників культури та аматори народного мистецтва.  Святкова зала, прикрашена виробами народних майстрів, фотовиставкою «Нехай лунає грім овацій! Знайдіть себе у творчій праці!» зібрала всіх тих, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати духовні скарби нашого народу.


Людей творчо невтомних, захоплених, закоханих в мистецтво без яких, життя було б позбавлене ​​СВЯТА, ДИВА І ТВОРЧОСТІ. Вони працюють тоді, коли всі веселяться і відпочивають, вони великі майстри розважати інших, і їм ніколи не буває сумно.
  Добропільський район може по праву пишатися культурним надбанням, яке працівники цієї сфери з любов’ю бережуть і примножують. Завдяки їхнім  зусиллям та старанням, ентузіазму та таланту проводяться свята, фестивалі, конкурси й відтворюється неповторність рідного краю.

Слова шани та вдячності прозвучали на адресу культпрацівників у виступах голови райдержадміністрації Дмитра Кірносова,  голови районної ради Тамари Бєлянкіної, та начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Ю. Літвінової.


            Як і в кожній справі в професії культпрацівника є люди, які відзначилися найбільшою працею і успіхом тому за популяризацію української культури,
 вагомий внесок у культурний розквіт України і відродження звичаїв та обрядів
 Добропільського краю та з нагоди професійного свята дня працівників
 культури та майстрів народного мистецтва нагороджені кращі культпрацівники району.




По завершенню офіційної частини всі присутні мали змогу заглянути  в малесенький творчий калейдоскоп культурного життя району.
А розпочався він з представлення творчих родин. Добропільщина  повниться  чудовими  творчими родинами, сім’ями.  З яким захопленням ми спостерігаємо за цими людьми, але глибокого розуміння їхньої відповідальності постійного напруження і зайнятості не відчуваємо. Не легко, складно пліч-о пліч бути поряд  роками і вдома і на роботі, тобто 24 години на добу.  Вони енергійні, добрі душею, з жаром в серці і почуттям людяності, люди співучі і хороші організатори – сім’я Дорошкевичей Тетяни та Едуарда, сім’я Рязанцевих Ірини та Юрія, сім’я Корчомкініх Людмили та Сергія, які віддали культурі понад 20 років свого життя.
Окремою  сторінкою культури Добропільського району є  аматори – майстри народної творчості.  У народної творчості – багато граней, кожна з яких висвічує особливим, оригінальним і по своєму притягальним колоритом. Отже глядачі почули захоплюючи розповіді про Марію Гайдук – майстриню ляльки - мотанки із с.Криворіжжя, про талановиту людину, руками якої твориться краса - картини із насіння - Олену Яворську із с.Володимирівка, та звичайну вчительську сім’ю, яка захоплюються народно-прикладним мистецтвом та співом – родину Блашнікових, що мешкає в с.Шилівка.
Не могли не згадати і про енергійних завжди у пошуку нових ідей та задумів, відданих своїй справі керівників  вокальних колективів Світлівського будинку народних традицій Войніч Наталю та Островську Анастасію. Зразкова  студія сольного співу «Сузір’я» та народний вокальний колектив «Камертон» постійно приймають участь у районних та обласних культурно-мистецьких заходах, завдяки чому знайшли своїх шанувальників, однодумців, захоплених творчим натхненням.
Наполеглива праця керівників  і амбіційне бажання бути кращими, допомогли учасникам цих колективів долати перешкоди, ставати переможцями конкурсів та фестивалів різних рівнів, а саме головне, отримувати щирі оплески своїх глядачів.


Сьогоднішній стан закладів культури і приклади активної діяльності їхніх працівників свідчить, що незважаючи на несприятливі умови можна успішно робити свою справу, яка примножує духовність, утверджує добро. Попри всі негаразди, кожен хто прийшов у культуру за покликом серця, вдячний Господові, за те що долучився до цієї важкої, але такої благородної роботи, яку він просто любить. Вони багато не говорять, вони просто роблять, або у крайньому випадку просто співають. За останні два роки вокальні колективи Ганнівського сільського будинку культури і Завідокудашевського сільського клубу зробили прорив у культурному житті району. Незміренна кількість пісень народилась завдяки цим колективам, от і на святі  вони звеселили всіх українськими піснями.

«У кожній людині є сонце, тільки дайте йому світити»
Діти – це майбутнє будь-якої нації, будь-якої держави, адже саме з них починається усе на світі. Добропільський край славиться талановитими дітьми. Тут проживають юні танцюристи, співаки. Осередок зародження таких талантів – клубні заклади, де діти творять та розвивають свої різнобічні здібності. Дзвіночками нашого району є Валентин Буганцев, Євгенія Рязанцева, Софія Лиса, сестри Веселови, та Кузнецови, Денис Худолеєв, Діана Живиляк, Танюшка Фіронова, Поліна Щербак, Анастасія Філіна і Софія Котова. Без юних співаків не проходить жодне районне свято, вони виступають не тільки на обласних, а й на Всеукраїнських конкурсах. Мають багато відзнак. Дуже приємно, що саме діти з Добропільського району у цьому році  прийняли участь у  міжнародному фестивалі «Золота Європа» і  вибороли призові місця.
Творчість не має меж. Добропільщина не просто «має талант», а що цей величезний талант мають ось такі ще маленькі, але вже громадяни нашої країни, які можуть бути прикладом для дорослих.

Не пройшло це святкування повз уваги і ПрАТ «Глини Донбасу» керівник Ігор Ткач  і ГО «Добре Поле»  голова Л.О.Марченко, які впродовж декількох років щомиті готові прийти на допомогу, як клубним працівникам району так і відділу культури і туризму взагалі. Надавалась фінансова підтримка у проведенні районних фестивалів «Весела родини», «Добропільські дзвіночки», відзначення Дня бібліотекарів та Дня культпрацівників.



Урочистості закінчились на позитивній ноті  - «Яркие таланты добрые натуры, Ближе всех к народу-работники культуры , Мы и театралы мы и сценаристы , Поэты музыканты а в душе артисты» звучали зі сцени рядки, у виконанні начальника відділу Ю.Літвінової, методиста РКМЦ С.Гайдук та родини Рязанцевих, а працівники культури аплодували стоячи своїм колегам.