понедельник, 9 октября 2017 г.

На Добропільщині прогримів фестиваль «Роде наш красний»



Українська пісня! Народжена неосяжними степами, зеленими гаями і дібровами, стрункою тополею і червоною калиною, високим явором і плакучою вербою. Пісня, що ввібрала в себе найніжніші почуття кохання і розлуки, гіркої долі і смутку, радості і печалі. То крає вона серце невимовним болем, то сміється і кличе до танцю. Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого автентичного скарбу як Україна. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні.

Українська пісня це втілення життя квітучого, безсмертного. Співаючи, ми зазираємо у нашу історію, у минуле, намагаючись обережно побачити картини народження української нації. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України. В кожній пісні відчувається українська душа, українська вдача, віра, надія й любов.

У п'ятницю, 6 жовтня, вже другий рік поспіль до Міжнародного Дня людей похилого віку у селі Світле, з метою відродження та збереження українських національних  традицій, розширення творчих зв’язків, виявлення носіїв та знавців автентичного фольклору, удосконалення виконавської майстерності аматорських колективів українська пісня єднала всіх бажаючих  духовно, несла заряд енергії, добра та любові на  фестивалі української пісні та фольклору «Роде наш красний».




Розпочалося все і закрутилося у святково  прикрашеному в українському стилі, фойє Світлівського будинку народних традицій, де гостинно та привітно зустріли гостей господарі фестивалю – директор Світлівського будинку народних традицій Тетяна Дорошкевич та завідуюча Шевченківським сільським клубом Аліна Сметаніна. За доброю традицією гостей зустріли смачними варениками та пирогами, після чого всі учасники прийняли участь у флеш - мобі «Ми всі одна родина». Під час виступу кожен колектив презентував свій колектив, візитну картку свого району та міста.
На завершення флеш - мобу всі присутні разом заспівали пісню «Зеленеє жито, зелене».






Дійство продовжилося дійшовши до офіційної частини, котра відбулася у глядацькій залі.
"Мій рідний край,
Моя земля, моя родина…
Нас всіх єднає пісня українська солов'їна..."

Саме такими словами розпочалося справжнє свято української пісні та  фольклору, на яке з'їхалися творчі колективи та аматори художньої самодіяльності із міст Покровська, Добропілля, Селидове, Олександрівського та  Бахмутського районів та нашої рідної Добропільщини, які об'єдналися у своїй любові до української пісні, українських традицій, української культури.
Фестиваль відкрила солістка народного вокального колективу «Камертон» Дар'я Апухтіна піснею "Роде наш красний". Під звуки пісні учасники хореографічного колективу гостинно розгорнули перед присутніми вишиті рушники і вручили гостям свята запашний коровай, як символ миру, достатку, добра і любові.

З визначною подією  у культурному житті району учасників і гостей фестивалю привітали помічник народного депутата Євгена Геллєра, Олександр Валентинович Ухов та голова ГО "Добре Поле" Любов Олександрівна Марченко.
Жанрове, композиційне різноманіття, вокальне виконання українських народних пісень вразило всіх присутніх.
Вразили майстерністю виконання виступи вокального ансамблю «Колорит»
із м.Покровська, вокального колективу «Україночка» із  с.Новоукраїнка, гурту «Калинонька» із Олександрівського району, народного фольклорного ансамблю «Світанок» із с.Світле, народного вокального колективу «Серденько» із с.Ганнівка. Солісти Василь Паламарчук, Аліна Сметаніна, Сергій Британ, котрі дуже старанно представляли свої музичні твори. На доброму рівні продемонстрували свої вміння і хоровий колектив «Злагода» Святогорівської селищної ради, народний ансамбль «Журавка»  с.Новолуганське Бахмутського району, фольклорний ансамбль «Свято» Запорозького козацтва  с.Міньківка Бахмутського району, вокальний ансамбль народної пісні «Вечірні зорі» із с.Шевченко, народний вокальний ансамбль «Рябинушка» із м.Селидове. Демонстрували свої вміння і дует «Черешенька» с.Шевченко, тріо «Гармонія» м.Селидове, дует «Ностальгія» с.Світле. Завершальними номерами фестивалю стали виступи народного хору «Калина» центру культури і дозвілля м.Добропілля і вокального ансамблю «Джерело» Світлівського будинку народних традицій.





Розбавили фестивальну програму виступи солістки вокального колективу «Співаночки» Вірівського сільського будинку культури, солістку театру народної пісні «Берегиня» музичної школи м.Добропілля Катерини Базюк та народного вокального колективу «Камертон».
По закінченню фестивалю слово для нагородження мали суддійська команда у складі:  виконуючої обов’язки начальника управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Шмельової Світлани Василівни, заступника директора Донецького обласного учбово-методичного центру культури Ловягіна Артема В’ячеславовича, керівника з вокалу, акомпаніатора ансамблю бандуристок "Криниченька" Добропільського центру дитячої та юнацької творчості Дорошенко Олени Олександрівни та начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Юлія Миколаївна Літвінова, котрі поздоровили та нагородили всіх учасників фестивалю дипломами та пам’ятними призам. Кращими призами за зайняті перші місця нагороджено: в номінації  «Фольклорні, народні колективи, ансамблі народної пісні» - народний вокальний колектив «Серденько» Ганнівського СБК, «Мала форма колективу (дует, тріо, квартет)» - тріо «Гармонія» м.Селидове, «Окремі виконавці (солісти)» - Аліна Сметаніна с.Шевченко. Справжньою винагородою для всіх артистів фестивалю стали бурхливі оплески та теплі слова глядачів.





Працівники культури Добропільщини щиро вдячні за допомогу і підтримку в організації фестивалю голові Добропільської  райдержадміністрації Дмитру Олександровичу Кірносову, голові районної ради Тамарі Миколаївні Бєлянкіній, Світлівському сільському голові Валентину Валентиновичу Колосову, територіальному  центру соціального обслуговування  Добропільського району у особі Катрич Ольги Миколаївни та всім учасникам свята.
Окрема подяка  за вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва Добропільського району постійним меценатам -  ПрАТ «Глини Донбасу»(Генеральний директор Ігор Ткач), ПАТ  "Вєско", ПрАТ "Огнеупорнеруд" (генеральний директор Цимарман Євген Віталійович ),  ГО «Добре поле» (голова Любов Марченко), народному депутату України Євгену Геллєру та його помічникам Алевтині Жук і Олександру Ухову.
Фестиваль пройшов на високій ноті позитиву, подарувавши всім присутнім море емоцій, задоволення від краси та духовної глибини української пісні, а також непоборне почуття гордості за багатство культури і традицій свого народу.
Маємо надію, що з кожним роком кількість учасників та охочих любителів української пісні та фольклору буде зростати, аби радувати своїм виконанням на «Роде наш красний».