пятница, 8 сентября 2017 г.

ПАМ’ЯТАТИ ІСТОРІЮ ТА ШАНУВАТИ ПОДВИГИ ДІДІВ…



74 роки тому, у вересні 1943 року Донбас був визволений від німецько-фашистських –загарбників. За роки війни на території України в руїни і пожарища було перетворено 714 міст і 28 тисяч сіл. Жорстока і бездушна війна забрала життя мільйонів людей, принесла біду і горе в кожну сім’ю. Мільйонам людей назавжди врізався в пам'ять перший день Великої Вітчизняної війни. Мільйони людей в усьому світі знають про звіряче обличчя фашизму з книг, документальних та художніх фільмів. Усе менше залишається тих, хто пам'ятає злочин фашистів з свого трагічного досвіду.
Українці пам’ятають та шанують своїх героїв, які не здавалися до останнього, та щороку у великих містах та маленьких селах Донбасу люди приходять до меморіалів та покладають квіти в знак пам’яті про жертву, яку приніс заради перемоги наш народ.
Не залишається осторонь пам’ятних дат і наша Добропільщина. Всі бажаючі  вийшли на площі своїх населених пунктів для того, щоб прийняти участь у вшануванні загиблих за визволення Донбасу воїнів.
У селі Нововодяне біля пам'ятника загиблим героям у Другій Світовій Війні зібралися   жителі села, працівники Нововодянської сільської ради,будинку культури, вчителі та учні школи, їх батьки, щоб відзначити   одну з найважливіших в історії дату та вшанувати тих, хто загинув понад 70 років тому за їхню свободу. Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто загинув у вересні 1943 року, поклали гірлянду слави та квіти аби віддати шану всім, хто тоді й зараз боровся за найдорожче, що може мати людина – її життя та її свободу.



Вшанували пам'ять співвітчизників, полеглих у боротьбі за честь і свободу України, усіх невинних жертв, чиє життя обірвала війна і в селі Золотий Колодязь. Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Урочистий мітинг завершився покладанням квітів до Братської могили загиблих воїнів.



В селі Кам'янка відбувся мітинг "Пам'ятна дата" біля пам'ятника "Могила льотчика Астахова В.П.".
На заході були присутні сільський голова Валерій Гайдоба, в.о. директора Шилівської ЗОШ І-ІІI ступеня Алла Шевкун, молодший лейтенант, командир механізованого взводу 92-ї окремої механізованої бригади Андрій Новицький, місцеві депутати, вчителя і громадськість.

Ведуча у своїй промові закликала присутніх, ніколи не забувати подвиг своїх дідів і батьків у Другій світовій війні, бо солдатський подвиг в пам’яті поколінь буде жити вічно.
Традиційно всі згадали про пам’ять загиблих на фронтах, закатованих у фашистських катівнях, спалених у пекельних крематоріях, замучених голодом, замордованих страшною війною і вшанували їх хвилиною мовчання, після чого відбулося покладання гірлянди і квітів.


Виховання патриотизму , історичної пам’яті, великої пошани до тих, хто приніс Перемогу, інтерес до історичного минулого рідного краю є найважливішим пріоритетом у роботі закладів культури району. Тому в цей пам’ятний день мешканці селища Шевченко Світлівської сільської ради та села Криворіжжя Криворізької сільської ради також згадали 74-ту річницю визволення Донбасу від загарбників, вшановуючи загиблих  хвилиною мовчання та покладанням квітів.