суббота, 14 января 2017 г.

Щедрий Вечір та свято Маланки



13 січня - Щедрий Вечір та свято Маланки
За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), - Щедрий Вечір. Це - залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки.
Клубними закладами району було проведено багато цікавих та масових заходів, а саме:
Колектив Добропільського СБК на чолі з головою Добропільської сільської ради Павловою А.І., та депутатом Добропільської районної ради Кравченко Н.Г., прийшли привітати голову Добропільської РДА Кірносова Д.О. та його заступника Перекотій Н.П. з обрядовою програмою "На Меланчин вечір ". Дмитро Олександрович гостинно зустрів колядників і щедро нагородив кожного за виступ. Цю обрядову програму колектив подарував своїм сусідам працівникам Світлівської сільської ради, багатьом підприємцям і односельцям. Також різдвяними щедрівками привітали ієрея Свято Успенської церкви Іллю та ієрея Дмитрія.



Володимирівський сільський будинок культури почав святкувати. Головне святочне дійство Щедрого вечора це - щедрування. Як тільки починає сутеніти, групи щедрувальників, влаштовують величальні новорічні обходи і поздоровлення, під час яких піснями славлять господарів, бажають їм здоров'я й достатку на весь рік, за що і отримують щедру нагороду.
 Дівчата завітали до старости села Сацури Володимира Миколайовича з щедрівками, привітали його з Святим вечором та побажали успіхів, а староста у відповідь щедро пригостив солодощами.
Привітання приймали і односельці села Володимирівки. Усі були щедрими та задоволеними.


Гурт щедрувальників ансамбль «Україночка» з Новоукраїнської сільської бібліотеки завітав до центральної бібліотеки та районної державної адміністрації. Колектив виступив з циклом святкових пісень, колядок театралізованого дійства.

Господинечко, господарочку,
Пусти в дім Меланочку,
Меланочка чисто ходить –
Нічого в домі не пошкодить.
Добрий вечір!