четверг, 7 июля 2016 г.


Купальська ніч
Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало, або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято.
Йдеться про народження Івана Хрестителя, яке святкується церквою 7 липня, або 24 червня за старим календарем. Після поширення християнства давнє народне свято Купала в результаті «християнського нашарування» почало називатися святом Івана Купала.
На території  Добропільського району пройшли колоритні заходи до Дня Івана Купала. Театралізоване свято «Івана Купала»  біля площі Добропільського СБК, «Пливе віночок у синє море» - Світлівський БНТ, Шевченківський СК, біля річки в с. Криворіжжя, біля ставка                             с. Володимирівка, «Ой на Купала вогні горять, чарівна музика лунає» -Кам’янський СК, «На Івана, на Купала нічка мала» - Золотоколодязький СБК. 
Свята розпочинались ввечері, напередодні Купала. Основним стрижнем, довкола якого відбувалися дійства, це купальський вогонь, який символізує сонце - зародок у материнській утробі.
Купальська ніч на ставку «Привітне»  прийшла в затишній обстановці, дівчата співали пісень запускаючи  сплетені віночки по воді. У цей час хлопці здобували живого вогню – терли сухі деревини – і розпалювали багаття. Найактивніші гості взяли участь у конкурсах-змаганнях із перетягування канату. Юлія Літвінова, начальник відділу  культури і туризму райдержадміністрації  прийняла участь у флешмопі та інших народних забавах.
Одним із найважливіших обрядів у цей день було перестрибування через купальське вогнище. І коли вже вогонь освітлював місце святкування, хлопці роздивлялися дівчат і умовлялися, хто яку дівчину буде ловити. Святкове дійство  закінчилося святковим салютом. Всі учасники отримали велике задоволення, гарний настрій та бадьорість.