суббота, 5 октября 2019 г.

Роде наш красний – роде наш прекрасний!


Українська пісня найбагатша та найкрасивіша у світі. Вона відзначається великою мистецькою цінністю і поетичним натхненням, влучністю вислову та має в собі щось зворушливе, щось чутливе...
  Вже стало доброю традицією щороку у жовтневі дні збирати на Добропілщині талановитих синів і дочок української землі, які сплітають пісенний вінок під фестивальним рушником «Роде наш красний». Фестиваль української пісні та фольклору «Роде наш красний» вже став візитною карткою нашого краю. Його дзвінкоголосе багатство зібране і організоване у щорічне свято, яке зустріло гостей та учасників не тільки з нашого району, а й  з Дніпропетровщини, Ясинуватського, Великоновоселківського, Покровського, Олександрівського районів, міст  Покровськ, Добропілля, Білицьке, Селідове.

Розпочалося все і закрутилося у святково  прикрашеному в українському стилі фойє, де гостей та учасників гостинно та привітно зустріли  господарі Світлівського будинку народних традицій та народні колективи нашого району улюбленою піснею «Єднаймося любо родино».
Тут же до уваги всіх творчою майстерною «Оберіг» м.Бахмут була представлена колекція українського одягу. Цей унікальний прект під назвою «Генетичний код Бахмута» був створений до Дня вишиванки  на волонтерських засадах у 2016 році.
Після чого всі учасники прийняли участь у флеш - мобі «Ми всі одна родина». Під час виступу кожен колектив презентував свій колектив, візитну картку свого району та міста.
На завершення флеш - мобу всі присутні разом заспівали пісню «Зеленеє жито, зелене». 


Цьогоріч вперше  в рамках фестивалю започатковано проведення виставки короваїв. 10 майстринь-коровайниць продемонстрували свої вироби, всі  мали змогу помилуватись цими  шедеврами, після чого всі ці запашні гостинці відправилися в багатодітні та прийомні сім’ї Добропільського району.  
          Тут же провели і конкурс на кращу презентацію українських вареників. Кожен учасник конкурсу запропонував свої вареники. Серед них і солодкі, і солоні вареники, можна було скуштувати ексклюзивні вареники як, наприклад, з сиром, вишнею.  Кухарі мали здивувати журі начинками і тістом, аби ті віддали за них свій голос. Тож  переможцем  конкурсу став вокальний колектив «Терниця» із села Благодатне Великоновоселківського району.
              Просторе фойє будинку народних традицій перетворилося  у виставкову залу, де експонувалися кращі роботи творців декоративно –прикладного мистецтва Марії Гайдук, Аліни Сметаніної, Наталі Балик, Наталі Кирилової, Наїли Іваник, клубу за інтересами «Золотй вік», Галини Куштейко, Гилини Рибун та творчої майстерні «Оберіг». А виставка рушників. То окреме диво.  Рушникова галерея познайомила присутніх із самобутністю вишивки рідного краю.
       



   Свято, яке  полюбилося, на цей раз видалося особливо душевним. Чи то цьому сприяла сама природа і атмосфера, чи дивовижне відчуття єднання, яке виникло між сценою та глядачами... Учасники та гості фестивалю дарували пісні, що торкалися серця, а публіка щиро аплодувала. І була у всьому дійстві якась особлива взаємна вдячність і гордість за те, що українська пісня, така рідна, така прониклива, - була є і буде жива.
            З визначною подією  у культурному житті району учасників і гостей фестивалю привітали  голова районної ради Юрій Середа і Світлівський сільський голова Валентин Колосов.
Виконати почесну місію у виборі найкращих учасників фестивалю було запрошено: начальника відділу  культурно-дозвілєвої діяльності управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Євгена Гнідкіна, завідувача відділу ужиткового та декоративно-прикладного мистецтва Донецького учбово-навчального методичного центру Інгу Ширяєвську, керівника театру народної пісні «Берегиня» музичної школи № 1 м.Добропілля Людмилу Хоружий, керівника ансамблю бандуристів «Криниченька» центру дитячої та юнацької творчості м.Добропілля Світлана Горбаченко, керівника духового оркестру музичної школи № 1 міста Добропілля Євгена Рибалка.
Майстерним виконанням та чудовою підготовкою вирізнялись всі учасники фестивалю. А результати виступу свідчать самі за себе. Піднесено й потужно звучали українські пісні у виконанні народних та фольклорних колетивів серед яких І місце посів народний фольклорний ансамбль «Горлиця» із міста Селідове, ІІ місце – вокальний ансамбль «Берегиня» селище Водянське та ІІІ місце зайняв вокальний ансамбль «Калинонька» із села Новоолександрівка Олександрівського району.
 Зачарували своєю щирістю, майстерністю та  святковим настроєм малі форми колетивів (дуети, тріо, квартети). Серед них  високу оцінку І місце здобуло тріо «Гармонія» із міста Селідове, ІІ місце – тріо «Візит» Добропільського сільського будинку культури та дует «Жоржина» із села Преображенка Міжівського району, Дніпропетровської області.
Високий  мистецький рівень продемонстрували і солісти, Людмила Ковальова із села Світле зайняла І місце, Шило Тетяна із міста Добропілля ІІ місце, Галина Курочка із села Добропілля ІІІ місце.
Крім цього відзнакою від заслуженого діяча мистецтв України Геннадія Дибовського  був відзначений народний вокальний ансамбль «Мрія» Святогорівського міського будинку культури та відзнакою від Людмили Хоружий - учасники із м.Білицьке хор викладачів духовної музики «Благовіст».
Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Юлія Літвінова поздоровила та нагородила всіх учасників фестивалю дипломами та пам’ятними призами, а вдячні глядачі – бурхливими оплесками.
Свій чудовий виступ подарували глядачам гості фестивалю фольк гурт «Дивина» із міста Києва та зразковий театр народної пісні «Берегиня» музичної школи №1 м.Добропілля.
Відділ культури і туризму райдержадміністрації у особі начальника відділу Юлії Літвінової висловлюють  окрему подяку  за вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва Добропільського району постійним меценатам -  ПрАТ «Глини Донбасу» (Генеральний директор Ігор Ткач) громадській організації «Добре поле» (Голова Любов Марченко), народному депутату України Руслану Требушкіну.
Широ вдячні за допомогу і підтримку в організації фестивалю керівництву району – в.о. голови Добропільської  райдержадміністрації Наталі Перекотій, голові районної ради Юрію Середі, Світлівському сільському голові Валентину Колосову,  директору Тетяні Дорошкевич  та творчим працівникам Світлівського будинку народних традицій, підприємцям Вадиму Мартову та Валерію Благову,  ТОВ «Перспектива», комунальному підприємству «Агрокомсервіс» Добропільської районної ради, ОКП «Донцьккіновідеопрокат», територіальному  центру соціального обслуговування  Добропільського району, директору Світлівської ЗОШ Юлії Іванівні Британ,  а також  Нововодянському, Шилівському, Золотоколодязькому сільським головам та всім керівникам клубних закладів району.
Фестиваль пройшов на високій ноті позитиву, подарувавши всім присутнім море емоцій, задоволення від краси та духовної глибини української пісні, а також непоборне почуття гордості за багатство культури і традицій свого народу.
Маємо надію, що з кожним роком кількість учасників та охочих любителів української пісні та фольклору буде зростати, аби радувати своїм виконанням на «Роде наш красний».