вторник, 16 июля 2019 г.

«УПА – відповідь нескореного народу»


15  липня 2019 року Добропільський район  долучився до експонування інформаційно-просвітницьких стендів «УПА – відповідь нескореного народу», створених Українським інститут національної пам’яті спільно з Центром досліджень визвольного руху,  Національним музеєм-меморіалом «Тюрьма на Лонцкого» та Галузевим державним архівом Служби безпеки України.  
Виставка експонується в приміщенні Завидокудашевського сільського клубу, на відкритті якої  були  присутні начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Літвінова Ю. М., начальник архівного відділу райдержадміністрації Чамор Л.В., працівники відділу культури і туризму та центральної бібліотеки, жителі села. .Анонсувала виставку бібліотекар Завидокудашевської сільської бібліотеки Антипенко О.І.



Банерна виставка представлена 24 стендами. Вона розповідає  про антинацистський фронт українських націоналістів, про те як ОУН включилась у боротьбу з нацистською Німеччиною, за яких умов розгорнула повстанську армію, яким був масштаб її воєнних дій проти окупантів та якими були антиповстанські операції нацистів у відповідь, які втрати понесли націоналісти в цьому протистоянні. Світлини та документи, зокрема з німецьких архівів, які розміщено на стендах, розвінчують міфи комуністичної, а згодом і російської пропаганди про УПА.