воскресенье, 21 января 2018 г.

Святкування Водохреща в Добропільському районі



Святом Богоявлення, відомим у народі як «Водохреща» завершувалося різдвяно-новорічне дванадцятидення. На Водохреща обов’язково ходили до церкви. Кульмінаційним моментом свята Бо,оявлення було безпосереднє освячення води, коли священик занурював хрест у воду. За давньою традицією ця церемонія проходила 19 січня просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Напередодні свята на льоду спеціально вирубували великий хрест, потім пробивали ополонки, а з льоду й снігу робили одне або кілька скульптурних зображень хреста. Навколо хрестів подекуди ставили ялинки чи інші вічнозелені дерева.
     В деяких  населених пунктах   Добропільського району теж  долучилися до звичаїв хрещенських купань.
 Так на базі відпочинку   с. Привітне пройшов районний захід Водохреща.  У святкуванні взяли участь більше 100 громадян. Благочинний Добропільського округу отець Леонід та ієрей Євгеній Свято-Благовещецького храму провели традиційний ритуал освячення води , благословили та привітали громадян.



 З метою запобігання та попередження  небезпечних ситуацій, які могли погрожувати життю та здоров'ю  учасників заходу в період проведення свята Водохреща були залучені  співробітники медичних закладів, поліції та служби надзвичайних ситуацій району.  
 Проведення свята відбулося із збереженням вікових християнських традицій. З кожним роком кількість бажаючих прийняти участь в обряді купання збільшується.  




Района державна адміністрація і в подальшому прикладатиме усіх зусиль та  створюватиме сприятливі умови для того, щоб мешканці району і надалі мали змогу брати активну участь у духовному та  культурному житті  рідного району.