среда, 15 февраля 2017 г.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.



«Пам'ять тихо звучить, немов мідний набат..."

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Саме цього дня 15 лютого 1989 року з Афганістану були виведені радянські війська, які впродовж десяти років брали участь у війні на території цієї країни.
Ця війна давно скінчилася, але біль втрати – це жива біль, вона на все життя. Юнаки з гідністю виконали свій патріотичний обов’язок та назавжди будуть для нас прикладом. Багато з них не повернулись, але пам’ять про героїв афганської війни назавжди залишиться у наших серцях… Живим ще й досі сняться гори, походи, стрілянина і друзі, яких втратили.
Це була війна, яка не дала відповіді ні на одне питання. Війна, в якій не було переможців, а була тільки страшна ціна. Ціна людського життя, материнських сліз, горя.
Традиційно 15 лютого пройшла зустріч воїнів-інтернаціоналістів Добропільського району, присвячена 28-й річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан.
Захід розпочався покладанням квітів до пам’ятника воїнам-афганцям в м.Добропілля.


Зі словами привітання до присутніх звернулись керівники міста, голова райдержадміністрації Дмитро Кірносов, голова районної ради Тамара Бєлянкіна, голова громадської організації «Ветеранів Афганістану Добропільського району» Володимир Лобас.
Присутні вшанували подвиг своїх земляків та згадали імена тих, хто не повернувся з поля битви, тих, хто зазнав каліцтва на війні і тих, хто повернулися, але смерть наздогнала їх вже після війни, через підірване здоров’я.





Продовженням районного заходу стало покладання квітів та урочистий мітинг біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам в с.Добропілля, в якому взяли участь керівництво району, представники громадськості.
Завершилась зустріч концертною програмою «Афганистан: не потерян и не забыт…» в кафе с. Добропілля, яку підготували працівники Добропільського СБК (директор Кравченко Н.Г.).



З нагоди цієї дати в бібліотеках району організовано заходи: книжкова виставка «Відлуння чужої війни» (центральна бібліотека), тематичні виставки «Афган – вічний біль і неспокій» (Світлівська бібліотека), «Афганістан: подвиг, трагедія, пам'ять» (Святогорівська бібліотека), віртуальна подорож «Ніколи не забудемо Афган» (Новоукраїнська бібліотека), вечір-зустріч «Солдат війни не вибирає» (Вірівська бібліотека), урок пам’яті «Даленіє у часі Афганська війна» (Новодонбаська бібліотека),  патріотична година «Афганська війна – як це було» (Добропільська бібліотека).

    З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.